vrijdag 23 augustus 2013

Wat is pencak silat?

.

Twee weken geleden schreef ik een stukje over mijn jeugd. Ik heb het toen ook gehad over de Indonesische verdedigingskunst die ik toen beoefende en nu nog steeds beoefen. Deze verdedigingskunst kreeg later de samengestelde naam pencak silat. In deze blog zal ik uitleggen waar pencak silat om gaat.


Pencak Silat is een verzamelnaam van de Indonesische verdedigingskunsten bestaande uit pencak en silat. Deze verzamelnaam werd voor het eerst gebruikt op 18 mei 1948 bij de oprichting van de Indonesische pencaksilatbond. Vóór die tijd spraken we over 'spel'. De woorden pencak en silat bestonden al wel, maar ze werden nog niet als één woord gebruikt. Vaak wisten de mensen ook niet wat de pencak was en wat de silat was. Ikzelf hoorde de woorden pencak en silat pas in 1938, hierover kun je lezen in de blog 'Mijn jeugd in Probolinggo 1'.

Ik wil benadrukken dat het gaat om een Indonesische verdedigingskunst en geen vechtkunst en/of martial arts of sport. De geschiedenis van Indonesië heeft ons geleerd hoe het Indonesische volk zich vanaf de Paleolitische en Neolitische tijdperken tot het jaar 1949 had moeten verdedigen tegen indringers van buurlanden, midden en westelijke landen. De koninkrijken van Mataram en Majapahit hadden een belangrijke rol. Hieruit is op te vatten dat het Indonesische volk een kunst heeft gecreëerd door zich steeds te verdedigen, aldus ontstond een verdedigingskunst en dus geen vechtkunst, vechtsport of martial arts.

Dat er binnen de pencak silat tegenwoordig sportwedstrijden worden georganiseerd is een gevolg van een ontwikkeling die ontstaan is na de bevrijding van Indonesië. Door de toenemende globalisering wil men in Indonesië bekendheid verwerven voor de pencak silat, zodat het op wereldniveau beoefend kan worden. Dit is echter helaas niet zonder nadelen. Er wordt getraind voor de sport, voor het scoren van punten. Hierdoor gaan veel belangrijke verdedigingstechnieken verloren, want oorspronkelijk was pencak silat bedoeld ter verdediging van mensenlevens. In de sport kun je natuurlijk zo ver niet gaan.

Pencak en silat zijn twee verschillende namen die één doelstelling hebben, namelijk verdedigingskunst met behoud van eigen technische methoden.

De silat heeft een cirkelloop tot verdedigen en ontwijken. Zoals ook dieren in het wild zich voordoen in hun gedragswijze bij het aanvallen van een prooi of als verdediging van zichzelf. Hierdoor zijn er dierenstijlen binnen de silat ontwikkeld. 

Eén van de stromingen binnen de silat is "Tjimande Tari Kolot", genoemd naar een rivier in Banten die 'Tjimande' heette. Stijlen binnen deze stroming zijn: tji-macan (tijger), tji ular (slang), tji kalong (vleermuis), tji monyet (aap). Men schrijft nu 'Tji' volgens de nieuwe spelling 'ci'. Dus ci-monyet, ci-macan, enz.

De naam silat komt veel voor op de eilanden Sumatra en West-Java en in mindere mate op de eilanden Bali, Lombok, de Molukken, Timor, Borneo, Sulawesi en Irian.

De pencak heeft een vastgestelde vorm van verdedigen en aanvallen, namelijk binnen een driehoeksverband van één meter. Terwijl de silat vrij is in haar beweging, ontstonden er binnen de pencak verschillende basislopen, genaamd 'jurus' (gerichtlopen) en 'langkah' (gekoppelde jurus). Deze gekoppelde lopen in verdedigen en aanvallen hebben bepaalde namen gekregen. 

De naam pencak komt veel voor in de gebieden van Midden-Java, Oost-Java en Madura.

Op de foto bovenaan zie je een staande persoon die de pencak beoefent. De liggende persoon beoefent de silat, hij maakt een slangenbeweging.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten